Forskare: Därför får bara vissa människor akne

Trots att 80 procent av världens befolkning någon gång upplever akne, har forskare haft svårt att förstå vad som orsakar sjukdomen och hur man kan stoppa det. Men nu har vinden hastigt vänt i forskarvärlden och en ny behandling kan vara på väg.


För tillfället behandlar läkare svår akne med antingen antibiotika, hormonregulatorer såsom p-piller, eller isotretionin – mer känd som Roaccutan.

Alla dessa kommer med biverkningar där några är allvarligare än andra. Men det värsta av allt är att de flesta läkemedel inte kan erbjuda långvarig lindring och vissa av dem fungerar inte alls.

Svaret ligger i ansiktets bakterier

Stor del av vår hud är täckt av bakterier, hela tiden och är trots allt den första försvarslinjen mot invaderande bakterier. Men trots denna ständiga beläggning av bakterier är det många människor som aldrig får finnar, medan andra har svårt att bli av med sina akneproblem hur mycket de än försöker.

Hur kommer detta sig?

En ofarlig bakterie som lever på vår hud, utlöser en inflammation när den befinner sig i ett instängt, oljigt förhållande, såsom hårsäckar. Men då alla människors hårsäckar är olika skapta skulle det kunna förklara varför inte alla får akne, somliga har helt enkelt hårsäckar som är mer krävande än andra.

Detta förklarar inte bara de bakomliggande orsakerna till akne, det kan också avslöja en helt ny väg genom vilka bakterier som utlöser inflammation och som på så vis kan hjälpa forskarna att förstå en rad olika infektioner.

Hittills har forskningen endast gjorts på möss, men forskarteamet är nu ute efter att replikera sina resultat i människor och är övertygade om att de kommer kunna komma med nya behandlingar för akne.

– Vi kan antingen hämma dessa fettsyror, eller blockera deras inverkan på huden. Vi arbetar på hur man gör detta och om vi har tur kan det leda till nya läkemedel inom två till fem år, säger Richard Gallo, forskare vid University of California och medförfattare till studien.