Lös dina hudproblem

En del hudproblem går lätt att behandla och dyker bara upp tillfälligt medan andra är kroniska. Här under följer en guide genom de vanligaste hudproblemen.


Rosacea

hudproblem

Områden som brukar drabbas av rosacea.

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som ger rodnader i ansiktet. Oftast drabbas de som har känslig hy.

Sjukdomen kan likna akne, men rosacea ger inte pormaskar så som akne. Vissa kan även få knottror och blåsor på huden.

För att behandla rosacea kan du först pröva med en receptfri kräm som går att köpa på ditt apotek. Om inte detta fungerar ska du kontakta din läkare för behandling.

Rosacea går aldrig att bota helt, men kan behandlas tillfälligt och förebyggas.

Behandlingen ser olika ut beroende på vilken typ av rosacea du har. Antibiotika kan prövas mot den akneliknande/inflammatoriska typen medan den rodnade typen behandlas med kräm mot kärlvidgning.

För att förebygga rosacea ska du undvika sådant som vidgar blodkärlen då sjukdomen triggas av detta. Försök därför att undvika stark mat, solljus, alkohol, varma drycker och stress.

Läs mer på Rosacea.se.

Psoriasis

Psoriasis är en vanlig sjukdom då ungefär 300 000 personer är drabbade bara i Sverige. Psoriasis ser ut som röda fläckar/utslag på huden som kan klia och flagna. Men trots detta är psoriasis inte bara en hudsjukdom utan en systemsjukdom som påverkar hela kroppen.

Det finns flera olika typer av psoriasis, och de ser ut och ter sig på olika sätt.

Psoriasis går inte att bota men behandling lindrar symptomen.

Torr hy

Att ha torr hy är mycket vanligare på vinterhalvåret. Luften blir torrare vilket också torkar ut din hy. Det är därför viktigt att skydda huden med fuktighetsbevarande kräm eller olja för att undvika att huden blossar upp, börjar klia och fjälla.

Att ha torr hy är även delvis ärftligt och beror således inte enbart på kallt och torrt klimat. Torr hy kan vara mycket besvärande.

Fet hy

Att ha fet hy betyder inte att huden är oren. Fet hy uppstår av överproduktion talgkörtlarna. Orsakerna till denna överproduktion beror oftast på hormoner. Många kvinnor får exempelvis mer finnar och plitor dagarna innan menstruation.

Fet hy kan även bero på ärftlighet samt felanvändning av hudvårdsprodukter.

Akne

Akne är ett hudproblem som tillhör den svårare typen. Akne kan vara mycket besvärligt att bli av med och det kan påverka självförtroendet mycket hos personen som lider av akne.

Tvätta huden två gånger om dagen med en mild tvål och undvik hudprodukter som är feta och som täpper till porerna.

Eksem

Ett vanligt hudproblem är eksem. Det innebär att du får kliande röda utslag på huden. För att minska klådan är det viktigt att smörja in huden ofta med mjukgörande kräm.

Det finns många olika typer av eksem. På Eksem.se kan du läsa mer om de olika typerna och vad de beror på.

Du kan förebygga eksem genom att:
  • Inte tvätta dig överdrivet mycket
  • Om du har torr hy – smörja in huden ofta och använda olja när du duschar eller badar
  • Hos barn med blöja – byt blöjan ofta för att undvika att det blir fuktigt och irriterat. Låt även barnet vara utan blöja så mycket som möjligt så att huden får andas.
  • Använd tvål, tvätt- och sköljmedel som är framtagna av astma- och allergiförbundet.
  • Klia inte på hud som kliar. Är klådan olidlig kan du smörja in huden med hydrokortison som gör att det kliar mindre och även lugnar inflammationen.
  • Använd inte smycken som inte är gjorda av ädelmetaller. Speciellt om de sitter i huden såsom örhängen.
  • Är du ofta i kontakt med vatten bör du använda plasthandskar för att undvika att huden torkas ut.