Fet hy

Fet hy brukar kännetecknas av att du blir glansig och blank i huden. Ofta leder fet hy till akne.


Vanligt i tonåren och vid hormonförändringar

fet hyOrsaken till att du får fet hy är att det finns en överproduktion i talgkörtlarna.

Denna överproduktion brukar vara kopplad till hormonomställningar. Det är därför inte helt ovanligt med akne i tonåren när kroppen genomgår stora hormonella förändringar.

Många kvinnor upplever även att de får mer finnar och fetare hy innan menstruation varje månad. Detta beror då på att hormonnivåerna förändras i kroppen mellan ägglossning och mens.

Även stress producerar hormoner som påverkar vår hy.

Motverka fet hy

Om du utsätter din hud för uttorkande produkter så kommer dina talgkörtlar bara att producera mer talg. Därför är det viktigt att du återfuktar din hud, trots att den är fet.

Däremot finns det särskilda produkter som är bra för just fet hy. Undvik också olja i dina produkter.

Vita och svarta pormaskar

Många med fet hy har även problem med pormaskar. Det finns två olika typer av pormaskar, de som är svarta och de som är vita.

De svarta pormaskarna är ofta större men de är också öppna, vilket är anledningen till att de blir svarta. Medan de vita pormaskarna saknas öppning.

Om det går ska du försöka låta bli att klämma både pormaskar och finnar. Klämmer du fel kan infektionen sprida sig under huden istället för att komma ut. Försök att istället gå på en portömning hos en utbildad hudterapeut.

Om du har problem med pormaskar så kan du också besöka en läkare på din vårdcentral. Det finns receptbelagda läkemedel som exempelvis kan minska de vita pormaskarna och få de att öppna sig.