Akne

Det finns flera olika typer av akne, och de behöver olika sorters behandling. Pröva först med enkel egenvård. Om detta inte hjälper ska du kontakta sjukvården för medicinsk behandling.


Akne är en inflammation i talgkörtlarna

Närbild på en människas panna som är täckt med finnar på grund av akneproblem.

Oftast får man akne i tonåren, då talgproduktionen ökar.

Finnar, kvisslor och pormaskar är alla samlade under namnet akne. När du får en finne beror det på att en talgkörtel blivit igentäppt och det bildats en inflammation.

Anledningen till att det lättare uppstår finnar och kvisslor beror just på den ökade talgproduktionen. Den rika produktionen av talg gör nämligen att porerna kan täppas igen och av de bakterier som finns på huden blir det inflammationer.

Akne sitter ofta i ansiktet, men kan även sitta på ryggen och på bröstet.

Symptom – olika sorters akne

Akne ser ut som ytliga varblåsor eller djupa ömmande bölder. Ibland kan akne även se ut som större ömmande utslag som är upphöjda. Dessa utslag läker oftast utan att lämna några ärr.

Den mer allvarliga formen av akne kallas för nodulocytisk akne. Denna typ av akne ger värkande mycket svullna knölar eller cystor under huden. Nodulocytisk akne lämnar ofta ärr i huden när det läker.

Vuxenakne

Det finns också en typ av akne som drabbar vuxna och som framträder först i 20-års åldern. Denna typ av akne svarar inte lika bra på egenvård och behandling som annan typ av akne. Försök att använda produkter som är framtagna för just mogen hud med akne.

Går du till en läkare får du receptbelagda A-vitaminskrämer eller antibiotika som behandling.

Egenvård

Det finns ett par saker som är bra att tänka på om du har akne:

  • Använd inte feta krämer eller oljor i ansiktet. Detta kan täppa till porerna och förvärra aknen.
  • Kläm eller stick aldrig hål på akneutslagen. Det kan ge fula ärr och kan även göra att inflammationen sprider sig under huden.
  • Använd rätt typ av smink i ansiktet för att täcka över utslagen. Fråga på apoteket om vilket smink som fungerar bäst på akne.

Behandling

Behandling av akne ser lite olika ut beroende på mycket akne du har. Har du lindrig eller måttlig kan du behandla den själv med receptfria läkemedel som finns på apoteket.

För att läkemedlet ska fungera är det viktigt att du använder det på hela området med akne samt att du inte slutar för tidigt. Det är viktigt att du använder det regelbundet och har stort tålamod.

Vid svår akne kan du däremot behöva receptbelagt läkemedel för att bli av med dina problem.

Sök vård

Om du har stora problem med din akne så bör du söka vård. Där kan få hjälp att lindra eller helt bli av med din akne, med hjälp av läkemedel.

Har du provat med receptfria läkemedel i sex till åtta veckor utan någon förbättring borde du söka dig till en läkare.